Jesienne dary natury puzzle online
W klimacie umiarkowanym porą najobfitszych zbiorów jest zazwyczaj jesień, kiedy to dojrzewają owoce, jagody, grzyby i orzechy. Dary sadów i lasów nadają się nie tylko do bezpośredniego spożycia. Stanowią również ważny składnik przetworów takich jak dżemy, kompoty i nalewki. Niektóre owoce − na przykład jak jabłka i gruszki − odpowiednio przechowywane, przez długi czas będą nas cieszyć swoim smakiem i dostarczać organizmowi wielu witamin. Podobnie jest zresztą z orzechami, które najczęściej spożywamy w okolicach Bożego Narodzenia. Zawierają one cenne składniki wspomagające pamięć i koncentrację, a także dodają energii i pozytywnie wpływają na nasz nastrój, dzięki czemu będą niezastąpioną przekąską podczas długich zimowych wieczorów. Owoce leśne zaś wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, która poprawia naszą odporność. Sok z malin czy aronii pomoże nam zaś przy przeziębieniu.