Zielone i czerwone warzywa puzzle online
Czerwone warzywa są bogatym źródłem witamin i minerałów, neutralizują również wolne rodniki, dzięki czemu pozwalają nam dłużej zachować młodość. Papryka i pomidor zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, żelazo, wapń, potas oraz beta-karoten. Zielone warzywa są najzdrowsze, gdy jemy je na surowo. Zawierają chlorofil, któremu zawdzięczają swoją barwę oraz dobroczynne właściwości. Sałata dostarcza kwasu foliowego, ma działanie bakteriobójcze i antynowotworowe, do tego zawiera bardzo mało kalorii. Również zielony groszek, szczególnie ten młody, uchodzi za prawdziwą bombę witaminową. Należy pamiętać, że wszystkie świeże warzywa są bardzo zdrowe, wspomagają odchudzanie, a także prawidłowe funkcjonowanie i odporność organizmu. Poza drobnymi wyjątkami możemy je jeść praktycznie bez ograniczeń.