Beza - puzzle online

Beza

Beza – słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy z białek jaj kurzych i cukru pudru (lub cukru kryształowego) upieczonej w niskiej temperaturze. Używane na ciastka oraz torty, wówczas przekładane bądź ozdabiane różnego rodzaju kremami. Bezy, jako ciastka, często podawane są bez dodatków, występują wówczas najczęściej w postaci małych, nieregularnych stożków. W zależności od temperatury pieczenia, ilości cukru oraz stopnia ostudzenia, bezy w środku są kruche (wysoka temp.) bądź lekko ciągliwe (niska).

W cukiernictwie najczęściej rozróżniane są trzy rodzaje bez:

francuskie (łatwe do wykonania i najpopularniejsze) – sporządzane na zimno,

włoskie – sporządzane z zaparzaniem,

szwajcarskie – sporządzane na ciepło.Bezy włoska i szwajcarska są znacznie sztywniejsze od francuskiej i dobrze zachowują kształt.

Drobne bezy w formie ciasteczek nazywane są często bezikami. Inne określenia, uważane często za przestarzałe lub zarezerwowane dla bez powstałych przez zaparzanie ubitych białek syropem z cukru, to marengi, merengi lub meryngi.

ciasteczka puzzle onlineCukiereczki puzzle onlineBEZIKI puzzle online ze zdjęciaBeza z truskawkami puzzle onlineKsiężniczka puzzle online
Copyright 2025 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.