Mieszanki przypraw - puzzle online
Mieszanki przypraw
Mieszanki przypraw – połączenie przypraw lub ziół.
Przykładami mieszanek przypraw są:
Przyprawa pięciu smaków – przyprawa kuchni chińskiej, najczęstsze składniki: anyż gwiaździsty (badian), goździki, cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kopru włoskiego,
Garam masala – przyprawa kuchni indyjskiej, najczęstsze składniki: piperz czarny, cynamon, pieprz cayenne, kardamon, goździki, liść laurowy, kminek, kolendra, koper włoski, gałka muszkatołowa
Chmeli-suneli – przyprawa kuchni gruzińskiej, najczęstsze składniki: bazylia, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran
Zioła prowansalskie – przyprawa pochodząca z Prowansji, najczęstsze składniki: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek. Nie w samej Francji, a w niektórych krajach (np. Niemczech), dodawana jest lawenda
Ras el hanout – przyprawa pochodząca z Maroka, najczęstsze składniki: kminek, imbir, kurkuma, cynamon, pieprz czarny, pieprz biały, kolendra, pieprz cayenne, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, goździki, sól
Quatre-épices – przyprawa pochodząca z Francji, najczęstsze składniki: pieprz, imbir, gałka muszkatałowa, goździki
Bouquet garni – przyprawa pochodząca z Francji, najczęstsze składniki: natka pietruszki, liść laurowy, tymianek
Baharat - charakterystyczny zestaw przypraw wykorzystywany w krajach Maszreku (Iraku, Syrii, Jordanii oraz Libanie). Najczęstsze składniki: kardamon, goździki, kmin, gałka muszkatołowa, cynamon, sumak, papryka, kolendra, mięta ( głównie w Turcji)
Zatar - mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano). Pochodzi z krajów arabskich
Pumpkin Pie - mieszanka przypraw ze Stanów Zjednoczonych, zawierająca: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, macis, ziele angielskie lub korzennik lekarski.