Mleko ryżowe - puzzle online
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe – napój na bazie zboża, przeważnie robione z brązowego ryżu, w przepisach domowych słodzone cukrem lub syropem z agawy, w nowoczesnych oraz tradycyjnych (np. japońskich), komercyjnych wersjach bez dodatku cukru. W porównaniu z mlekiem krowim zawiera więcej węglowodanów, ale nie zawiera znaczących ilości wapnia i białka, a cholesterolu oraz laktozy – w ogóle. Komercyjne marki mleka ryżowego często są wzbogacane w witaminy i sole mineralne, włącznie z wapniem, witaminą B12, witaminą B3, i żelazem.
Komercyjne marki mleka ryżowego są dostępne w aromatach waniliowym i czekoladowym, jak i w oryginalnej niearomatyzowanej formie i mogą być używane w wielu przepisach jako alternatywa dla tradycyjnego, krowiego mleka.
Mleko ryżowe jest hypoalergiczne, nadaje się nawet dla starszych niemowląt – najczęściej powyżej 6 miesiąca życia. Nie powinno być traktowane jako zastępnik mleka kobiecego (lub mleka modyfikowanego).
Innymi popularnymi substytutami mleka krowiego są: mleko sojowe otrzymywane z ziaren soi, mleko migdałowe, a także mleko owsiane z owsa.