Gofry z bitą śmietaną, truskawkami i sosem czekoladowym puzzle online
W niektórych krajach, na przykład w Belgii, świeżo wypiekane gofry spożywa się na śniadanie w towarzystwie kawy i soku owocowego. Paradoksalnie gofry zwane belgijskimi pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, a wyróżniają się tym, że do masy na gofry dodaje się drożdży. Puszyste wafle w charakterystyczną kratkę kojarzą się także z porą podwieczorku lub deserem. Gofry występujące w roli smakołyku, popularnego szczególnie latem, kiedy można je kupić w budkach i małych sezonowych lokalach gastronomicznych, w które obfitują miejscowości turystyczne, deptaki i okolice nadmorskich plaż. Pachnące wypieki smaruje się dżemem, kremem czekoladowym lub żelowanymi owocami, a także podaje z bitą śmietaną, cukrem pudrem albo smakowitymi sosami i posypkami w różnych smakach. Słodkie dodatki można dowolnie mieszać i łączyć, co czyni z gofrów przepyszną, lecz wysokokaloryczną i bardzo sycącą przekąskę. Najczęściej jemy prostokątne lub kwadratowe wafle, jednak część domowych gofrownic wypieka placki w formie serc, ułożonych w kształt kwiatka.