Kolorowe przyprawy puzzle online
Przyprawy stanowią niezwykle ważny dodatek do potraw. W niektórych krajach, na przykład w Indiach, przyprawy zdają się wręcz odgrywać największą rolę w kuchni, a ich odpowiedni dobór i proporcje pozostają pilnie strzeżoną tajemnicą. Część przypraw nadaje daniom ostry smak (pieprze, papryki), inne posiadają specyficzny, korzenny aromat (anyż, goździki, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon), równie popularne są także suszone i rozdrobnione zioła, wzbogacające walory smakowe i zapachowe pożywienia. Niektóre przyprawy możemy kupić w gotowych, idealnie skomponowanych mieszankach, takich jak masala, chmeli suneli czy zioła prowansalskie. Sypkie składniki dań o intensywnym smaku mają także zastosowanie praktyczne, szczególnie w regionach świata, gdzie panują upały, bowiem wykazują działanie konserwujące i bakteriobójcze, ułatwiają trawienie, a tym samym zmniejszają ryzyko zatrucia pokarmowego.