Kanapka z tuńczykiem i świeżymi warzywami puzzle online
Tuńczyk jest zdrowszą alternatywą dla mięsa czerwonego i drobiu. Ryba ta bogata jest w witaminy A i D oraz zdrowe tłuszcze i białka, ponadto jej mięśnie są duże i przypominają swoją strukturę mięso czerwone, co umożliwia przygotowywanie z nich steków, wędzonych płatów czy konserw. Ryby te są także bardzo smaczne. Niektóre gatunki tuńczyków, przede wszystkim tuńczyk błekitnopłetwy, są bardzo wartościowe, a ich cena rynkowa osiąga bardzo wysoki poziom. Niestety, dietetyczne i kulinarne zalety tuńczyka czynią z niego towar pożądany, wskutek czego ławice tuńczyków w większości obszarów połowowych są nadmiernie przetrzebione. Organizacje ekologiczne zalecają ograniczenie jedzenia różnych gatunków tuńczyków oraz całkowite wyrzeczenie się tuńczyka błękitnopłetwego, którego populacja ma coraz mniejsze szanse na utrzymanie się na bezpiecznym poziomie.