Kolorowe żelki i cukierki puzzle online
Światowa produkcja cukru stale rośnie, a wraz z nią wzrasta w populacji spożycie tego składnika. Fakt, że ludzie uwielbiają słodki smak uwarunkowany jest ewolucyjnie. Zanim nauczyliśmy się polować i uprawiać zboże nasza dieta składała się w dużej mierze z owoców, a słodki smak stanowił wyraźny sygnał, że dany okaz jest dojrzały i można bezpiecznie go zjeść. Z czasem wprowadzaliśmy do naszej diety mięso, potrawy mączne i nabiał, ale wciąż poszukujemy słodyczy jako ulubionego rodzaju jedzenia. Wynika to z faktu, że po spożyciu łakoci nasz organizm zaczyna produkować hormony wprawiające nas w dobry nastrój, ponadto w mózgu uruchamiają się ośrodki przyjemności i nagrody. Trzeba jednak pamiętać, że radość z jedzenia słodkości jest krótkotrwała, a nadmiar cukru negatywnie wpływa na nasze zdrowie.