Nowalijka - puzzle online

Nowalijka

Nowalijka – młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie wiosną. Do nowalijek zalicza się m.in.:

sałatę,

rzodkiewki,

pomidory,

młodą marchewkę,

ogórki,

szczypiorek,

rzeżuchę (pieprzycę siewną),

nać pietruszki,

cebulkę dymkę.

Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja, zaś polskie nowalijki rosnące na polu trafiają do klientów dopiero na przełomie maja i czerwca.

Wyhodowane w szklarniach nowalijki nie mają tak intensywnego smaku i zapachu jak warzywa gruntowe, i w porównaniu do nich zawierają mniejszą ilość witamin ze względu na m.in. mniejszą dostępność światła słonecznego wczesną wiosną. Produkowane w warunkach szklarniowych i nieekologicznych nowalijki są nawożone nawozami mineralnymi, szczególnie nawozami azotowymi, które mogą kumulować się w warzywach. Ponadto w zagęszczonych uprawach szklarniowych konieczne jest stosowanie sztucznych środków ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Najwięcej azotanów gromadzą: rzodkiewka, sałata, szpinak, szczypior i kapusta; najmniej ogórki i pomidory. Nowalijki szklarniowe są kontrolowane pod kątem dozwolonej zawartości pozostałości nawozów czy pestycydów.

Nowalijki z upraw ekologicznych nie zawierają pozostałości sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin, gdyż te środki nie są stosowane w ich uprawie; zostały zastąpione naturalnymi nawozami zwierzęcymi i kompostem.

Niektóre nowalijki można wyhodować samemu w doniczce na parapecie w domu.

W okresie od grudnia do lutego większość warzyw dostępnych w polskich sklepach jest importowana z krajów o cieplejszym klimacie, w których właśnie trwają zbiory. Aby warzywa przetrwały w dobrej formie czas transportu i magazynowania, to zbierane są w fazie jeszcze niedojrzałej, np. pomidory z Maroka czy Izraela, i dopiero po przybyciu do kraju docelowego są poddawane szybkiemu, sztucznemu procesowi dojrzewania.

W kuchni nowalijki stanowią głównie dodatek do posiłku. Można z nich także przyrządzać sałatki z dodatkiem kiełków, pokrojone na drobne kawałki dodawać do twarogu czy dekorować nimi kanapki.

Przed konsumpcją surowych nowalijek czy ich wykorzystaniem w kuchni należy je dokładnie umyć, a sałatę można najpierw namoczyć w wodzie przez pół godziny. Te zabiegi pozwalają na zmniejszenie zawartości azotanów. Umyte nowalijki najlepiej przechowywać w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę. Nie należy pakować ich do szczelnie zamkniętych woreczków foliowych bez dostępu powietrza, albowiem w takich warunkach warzywa ulegają zaparzeniu oraz może dochodzić do przemiany azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny.

Witryny puzzle onlineOwoce morza- przekąski puzzle onlinekielichowiec puzzle onlineRynek puzzle online ze zdjęciaHerbst puzzle onlineTotamoes puzzle online ze zdjęciaMuffinki puzzle onlinechipsy woreczki na chipsy wosp grafika2 puzzle online ze zdjęciaDdhcgggc puzzle onlineSałatka Deserowa puzzle onlinerogalik puzzle onlineJednostka 7 – BMFL puzzle online ze zdjęciaAsian Beef Ramen puzzle online ze zdjęciakawiarnia i spółka puzzle onlineFødselsdag – Camille – Ledetråd 1 puzzle onlineAnanasowe szaleństwo puzzle onlineBanany puzzle onlinejedzenie puzzle online ze zdjęciaJedzonko puzzle online ze zdjęciaskładniki puzzle onlineMakaronowe łyżki puzzle onlineEzequiel. puzzle online ze zdjęciakartofle ziemniaki puzzle online ze zdjęciapyszne gumbo puzzle online ze zdjęciaPizza margherita w kształcie serca puzzle onlineowoce morza spaghetti puzzle onlineTalerz przedszkolaka puzzle onlinedinner is ready puzzle online ze zdjęciaPizza Chorizo puzzle online ze zdjęciaprutas. 101 puzzle onlinePrzepis na spaghetti puzzle onlineCiasta puzzle onlinePizza [ˈpʲiʦ̑ːa] puzzle online ze zdjęciaSałatka jarzynowa puzzle onlineĘpfel puzzle online ze zdjęciaCukierki dla wszystkich gejów puzzle onlineTeszt puzzle onlineowoce puzzle onlinemakarony puzzle online ze zdjęciaMakaron żywności puzzle online ze zdjęciaPiękny koteł puzzle online ze zdjęciaKantalupa melon. puzzle onlineHalloween puzzle online ze zdjęciaBaklava domowej roboty z orzechami i miodem, selektywne focus. puzzle onlinepasta pasta pasta puzzle onlinep jest na pizzę puzzle onlineKocham Paryż puzzle online ze zdjęciabojard szefa kuchni puzzle online ze zdjęcia
Copyright 2024 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.