Nowalijka - puzzle online

Nowalijka

Nowalijka – młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie wiosną. Do nowalijek zalicza się m.in.:

sałatę,

rzodkiewki,

pomidory,

młodą marchewkę,

ogórki,

szczypiorek,

rzeżuchę (pieprzycę siewną),

nać pietruszki,

cebulkę dymkę.

Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja, zaś polskie nowalijki rosnące na polu trafiają do klientów dopiero na przełomie maja i czerwca.

Wyhodowane w szklarniach nowalijki nie mają tak intensywnego smaku i zapachu jak warzywa gruntowe, i w porównaniu do nich zawierają mniejszą ilość witamin ze względu na m.in. mniejszą dostępność światła słonecznego wczesną wiosną. Produkowane w warunkach szklarniowych i nieekologicznych nowalijki są nawożone nawozami mineralnymi, szczególnie nawozami azotowymi, które mogą kumulować się w warzywach. Ponadto w zagęszczonych uprawach szklarniowych konieczne jest stosowanie sztucznych środków ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Najwięcej azotanów gromadzą: rzodkiewka, sałata, szpinak, szczypior i kapusta; najmniej ogórki i pomidory. Nowalijki szklarniowe są kontrolowane pod kątem dozwolonej zawartości pozostałości nawozów czy pestycydów.

Nowalijki z upraw ekologicznych nie zawierają pozostałości sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin, gdyż te środki nie są stosowane w ich uprawie; zostały zastąpione naturalnymi nawozami zwierzęcymi i kompostem.

Niektóre nowalijki można wyhodować samemu w doniczce na parapecie w domu.

W okresie od grudnia do lutego większość warzyw dostępnych w polskich sklepach jest importowana z krajów o cieplejszym klimacie, w których właśnie trwają zbiory. Aby warzywa przetrwały w dobrej formie czas transportu i magazynowania, to zbierane są w fazie jeszcze niedojrzałej, np. pomidory z Maroka czy Izraela, i dopiero po przybyciu do kraju docelowego są poddawane szybkiemu, sztucznemu procesowi dojrzewania.

W kuchni nowalijki stanowią głównie dodatek do posiłku. Można z nich także przyrządzać sałatki z dodatkiem kiełków, pokrojone na drobne kawałki dodawać do twarogu czy dekorować nimi kanapki.

Przed konsumpcją surowych nowalijek czy ich wykorzystaniem w kuchni należy je dokładnie umyć, a sałatę można najpierw namoczyć w wodzie przez pół godziny. Te zabiegi pozwalają na zmniejszenie zawartości azotanów. Umyte nowalijki najlepiej przechowywać w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę. Nie należy pakować ich do szczelnie zamkniętych woreczków foliowych bez dostępu powietrza, albowiem w takich warunkach warzywa ulegają zaparzeniu oraz może dochodzić do przemiany azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny.

słonecznik puzzle online ze zdjęciaciasto truskawkowe puzzle online ze zdjęciaPizza przez Kyle. puzzle online ze zdjęciaAktywność # 2. puzzle onlinePyszna kanapka puzzle online ze zdjęcia1e części roślin puzzle online ze zdjęciaPuzzle etyki puzzle onlinetest1mypic puzzle online짬뽕으로 텟트 puzzle online ze zdjęciaFunkcje wykonawcze puzzle onlinedinner is ready puzzle onlineJABŁKO TUKUBELASAN puzzle online ze zdjęciaDeser Master Chef. puzzle online ze zdjęciaRosz ha-Szana puzzle online ze zdjęciaBbbossbakni puzzle onlineSałatka Olivier puzzle onlineKUCHNIA 9 puzzle online ze zdjęciatuńczyk kelapa puzzle onlineBig Maca i Frytki puzzle onlinePNEO CAFE DWICHSAN puzzle onlineDOM KLUBOWY puzzle online ze zdjęciaParfait Owocowo-Jogurtowy puzzle online ze zdjęciaQuiz o jedzeniu puzzle online ze zdjęciamelon puzzle online ze zdjęciapomarańcze puzzle online ze zdjęciaEdukacja puzzle online ze zdjęciaPODSTAWY DO CIASTA puzzle onlineOpakowania na żywność puzzle online ze zdjęciaszczenięta Z DYNIAMI puzzle online ze zdjęciaWięc możesz mi dać puzzle onlinePaella Valenciana puzzle onlinewlasny wypiek puzzle online ze zdjęciaSpodnie Sausage puzzle onlineRodichie. puzzle online ze zdjęciaTest1234. puzzle onlineJabłko Ewy puzzle online ze zdjęciaSthhvhjjh. puzzle online ze zdjęciaasdasdaqsda. puzzle onlinetest puzle puzzle onlinewłoski puzzle onlineTestowanie puzzle puzzle online ze zdjęciadqwrqwqwrrwq puzzle onlinePłatki owsiane namaczane przez noc puzzle online ze zdjęciaCzy używasz akcesoriów podczas pracy z żywnością? puzzle onlineGORĄCA ZUPA puzzle online ze zdjęciaJedzenie z bekonem puzzle online ze zdjęciaWarzywa wymienione w Koranie puzzle online ze zdjęcia4-cyfrowy zamek puzzle online ze zdjęcia
Copyright 2024 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.