Nowalijka - puzzle online

Nowalijka

Nowalijka – młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie wiosną. Do nowalijek zalicza się m.in.:

sałatę,

rzodkiewki,

pomidory,

młodą marchewkę,

ogórki,

szczypiorek,

rzeżuchę (pieprzycę siewną),

nać pietruszki,

cebulkę dymkę.

Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja, zaś polskie nowalijki rosnące na polu trafiają do klientów dopiero na przełomie maja i czerwca.

Wyhodowane w szklarniach nowalijki nie mają tak intensywnego smaku i zapachu jak warzywa gruntowe, i w porównaniu do nich zawierają mniejszą ilość witamin ze względu na m.in. mniejszą dostępność światła słonecznego wczesną wiosną. Produkowane w warunkach szklarniowych i nieekologicznych nowalijki są nawożone nawozami mineralnymi, szczególnie nawozami azotowymi, które mogą kumulować się w warzywach. Ponadto w zagęszczonych uprawach szklarniowych konieczne jest stosowanie sztucznych środków ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Najwięcej azotanów gromadzą: rzodkiewka, sałata, szpinak, szczypior i kapusta; najmniej ogórki i pomidory. Nowalijki szklarniowe są kontrolowane pod kątem dozwolonej zawartości pozostałości nawozów czy pestycydów.

Nowalijki z upraw ekologicznych nie zawierają pozostałości sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin, gdyż te środki nie są stosowane w ich uprawie; zostały zastąpione naturalnymi nawozami zwierzęcymi i kompostem.

Niektóre nowalijki można wyhodować samemu w doniczce na parapecie w domu.

W okresie od grudnia do lutego większość warzyw dostępnych w polskich sklepach jest importowana z krajów o cieplejszym klimacie, w których właśnie trwają zbiory. Aby warzywa przetrwały w dobrej formie czas transportu i magazynowania, to zbierane są w fazie jeszcze niedojrzałej, np. pomidory z Maroka czy Izraela, i dopiero po przybyciu do kraju docelowego są poddawane szybkiemu, sztucznemu procesowi dojrzewania.

W kuchni nowalijki stanowią głównie dodatek do posiłku. Można z nich także przyrządzać sałatki z dodatkiem kiełków, pokrojone na drobne kawałki dodawać do twarogu czy dekorować nimi kanapki.

Przed konsumpcją surowych nowalijek czy ich wykorzystaniem w kuchni należy je dokładnie umyć, a sałatę można najpierw namoczyć w wodzie przez pół godziny. Te zabiegi pozwalają na zmniejszenie zawartości azotanów. Umyte nowalijki najlepiej przechowywać w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę. Nie należy pakować ich do szczelnie zamkniętych woreczków foliowych bez dostępu powietrza, albowiem w takich warunkach warzywa ulegają zaparzeniu oraz może dochodzić do przemiany azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny.

Burgery... puzzle online ze zdjęciaPiękne miejsca puzzle onlineOwoce puzzle online ze zdjęciakuchnie świata :angielska puzzle onlineVegeburger puzzle online"Pisanka" puzzle online ze zdjęciaPiękne miejsca puzzle onlinegrillowanie puzzle onlineToast Kaya. puzzle onlinefrutos del bosque puzzle onlineliguria puzzle onlinena liściu puzzle online ze zdjęciamoja zagadka puzzle onlinejedzenie puzzle onlinePapryka puzzle online ze zdjęcia中国 菜 - 小笼 包 puzzle onlineMakanan tradycyjny puzzle online ze zdjęciapieczywo puzzle onlinetajskie jedzenie puzzle online ze zdjęciawielkanocny collage puzzle online ze zdjęciaWarzywo Scramble. puzzle onlineBiałko1 puzzle online ze zdjęciaGewürze puzzle online ze zdjęciaNaczynia... puzzle onlineCzekoladowo puzzle online ze zdjęciaargens puzzle onlinelimonki puzzle onlinePoziomki puzzle onlinemakaron puzzle online ze zdjęciaTruskaweczki puzzle onlineJedzonko puzzle onlineowoce puzzle onlineświęta w domu puzzle onlinekuchnie świata :meksykańska puzzle online ze zdjęciabangkok puzzle online ze zdjęciaowoce zdrowe żywienie puzzle online ze zdjęciaKORALE znowu ;))) puzzle onlineDynie puzzle online ze zdjęciastragan z warzywami puzzle online ze zdjęciajagody puzzle onlineCzerwone owoce puzzle online ze zdjęciaCheese puzzle onlineParyż puzzle onlineIrga puzzle onlineSmacznego! puzzle online ze zdjęciakuchnie świata :meksykańska puzzle online ze zdjęciaPokrojony arbuz puzzle onlineLondyn-collage puzzle online
Copyright 2024 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.