Nowalijka - puzzle online

Nowalijka

Nowalijka – młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie wiosną. Do nowalijek zalicza się m.in.:

sałatę,

rzodkiewki,

pomidory,

młodą marchewkę,

ogórki,

szczypiorek,

rzeżuchę (pieprzycę siewną),

nać pietruszki,

cebulkę dymkę.

Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja, zaś polskie nowalijki rosnące na polu trafiają do klientów dopiero na przełomie maja i czerwca.

Wyhodowane w szklarniach nowalijki nie mają tak intensywnego smaku i zapachu jak warzywa gruntowe, i w porównaniu do nich zawierają mniejszą ilość witamin ze względu na m.in. mniejszą dostępność światła słonecznego wczesną wiosną. Produkowane w warunkach szklarniowych i nieekologicznych nowalijki są nawożone nawozami mineralnymi, szczególnie nawozami azotowymi, które mogą kumulować się w warzywach. Ponadto w zagęszczonych uprawach szklarniowych konieczne jest stosowanie sztucznych środków ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Najwięcej azotanów gromadzą: rzodkiewka, sałata, szpinak, szczypior i kapusta; najmniej ogórki i pomidory. Nowalijki szklarniowe są kontrolowane pod kątem dozwolonej zawartości pozostałości nawozów czy pestycydów.

Nowalijki z upraw ekologicznych nie zawierają pozostałości sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin, gdyż te środki nie są stosowane w ich uprawie; zostały zastąpione naturalnymi nawozami zwierzęcymi i kompostem.

Niektóre nowalijki można wyhodować samemu w doniczce na parapecie w domu.

W okresie od grudnia do lutego większość warzyw dostępnych w polskich sklepach jest importowana z krajów o cieplejszym klimacie, w których właśnie trwają zbiory. Aby warzywa przetrwały w dobrej formie czas transportu i magazynowania, to zbierane są w fazie jeszcze niedojrzałej, np. pomidory z Maroka czy Izraela, i dopiero po przybyciu do kraju docelowego są poddawane szybkiemu, sztucznemu procesowi dojrzewania.

W kuchni nowalijki stanowią głównie dodatek do posiłku. Można z nich także przyrządzać sałatki z dodatkiem kiełków, pokrojone na drobne kawałki dodawać do twarogu czy dekorować nimi kanapki.

Przed konsumpcją surowych nowalijek czy ich wykorzystaniem w kuchni należy je dokładnie umyć, a sałatę można najpierw namoczyć w wodzie przez pół godziny. Te zabiegi pozwalają na zmniejszenie zawartości azotanów. Umyte nowalijki najlepiej przechowywać w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę. Nie należy pakować ich do szczelnie zamkniętych woreczków foliowych bez dostępu powietrza, albowiem w takich warunkach warzywa ulegają zaparzeniu oraz może dochodzić do przemiany azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny.

kuchnie świata :meksykańska puzzle onlineSmaczny talerz. puzzle online ze zdjęciaEgzotyczne bazary puzzle online ze zdjęciaCiasteczka ... hummmmm puzzle online ze zdjęciaświęta w domu puzzle onlinekuchnie świata :angielska puzzle onlinew sadzie puzzle online ze zdjęcia"Pisanka" puzzle online ze zdjęciaAuf dem Markt puzzle online ze zdjęciaasortyment żywności 04 puzzle online ze zdjęciaFood puzzle onlineBurgery... puzzle online ze zdjęciaPiękne miejsca puzzle onlineObiad puzzle onlinePółmisek wędzony łososia puzzle onlineZestaw chleba tostowego puzzle onlineOwoce puzzle online ze zdjęciaPiękne miejsca puzzle onlineliguria puzzle onlineVegeburger puzzle onlineWitaminy puzzle onlinegrillowanie puzzle onlineToast Kaya. puzzle onlinefrutos del bosque puzzle onlineParyż puzzle onlinePapryka puzzle online ze zdjęciapieczywo puzzle onlineBiałko1 puzzle online ze zdjęciaCzekoladowo puzzle online ze zdjęciana liściu puzzle online ze zdjęciamoja zagadka puzzle onlinejedzenie puzzle online中国 菜 - 小笼 包 puzzle onlineMakanan tradycyjny puzzle online ze zdjęciatajskie jedzenie puzzle online ze zdjęciaNaczynia... puzzle onlinewielkanocny collage puzzle online ze zdjęciaWarzywo Scramble. puzzle onlineowoce zdrowe żywienie puzzle online ze zdjęciaGewürze puzzle online ze zdjęcialimonki puzzle onlineargens puzzle onlineDinner usually puzzle online ze zdjęciaDynie puzzle online ze zdjęciaPoziomki puzzle onlinemakaron puzzle online ze zdjęciaTruskaweczki puzzle onlineJedzonko puzzle online
Copyright 2024 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.