Piwo - puzzle online

Piwo

Piwo – napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka stanowi wodny wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i ewentualnie innych surowców. W szerokim znaczeniu, zwłaszcza historycznym, piwem określa się napój fermentowany oparty na zbożowym surowcu. Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie napój na świecie.

Produkcja piwa najczęściej przebiega następująco:

1) rozdrobniony słód (zwykle jęczmienny) miesza się z ciepłą wodą, czasem z dodatkiem innych surowców skrobiowych i enzymów,

2) uzyskany ekstrakt (brzeczka) wraz z chmielem poddawany jest gotowaniu,

3) ciecz jest klarowana i schładzana,

4) dodane drożdże piwowarskie powodują fermentację,

5) powstałe piwo zazwyczaj filtruje się i podaje jako napój musujący z uwalniającymi się pęcherzykami dwutlenku węgla tworzącymi pianę.

Na charakterystyczne cechy sensoryczne piwa składają się substancje pochodzenia zbożowego, aromat i goryczka chmielowa, alkohol i dwutlenek węgla. Istotnym parametrem piwa jest zawartość ekstraktu przed fermentacją złożonego głównie z cukrów (ulegających przemianom biochemicznym do alkoholu) i dekstryn, a także ze związków azotowych i soli mineralnych. Zwykle zawartość ekstraktu wyrażana jest w stopniach Plato. Najpopularniejsze piwa, jasne lagery, zawierają przeciętnie ponad 90% wody i ok. 5% alkoholu objętościowo, ale wartości te mogą odbiegać w zależności od stylu piwa. Drożdże piwne w procesie fermentacji pozwalają uzyskać do kilkunastu procent alkoholu obj., ale w wyniku wymrażania wody jego zawartość można zwiększyć nawet do ponad 60%. Z drugiej strony przy użyciu odpowiedniej technologii produkcji można uzyskać piwo bezalkoholowe, zawierające poniżej 0,5% alkoholu obj.Do piwa w szerokim znaczeniu można zaliczyć podpiwek, jak również kwas chlebowy z Europy Wschodniej (wytwarzany poprzez fermentację chleba), tak zwane wina ryżowe (np. japońskie sake, chińskie huangjiu, koreańskie cheongju), mętne, fermentujące piwa afrykańskie z prosa, sorga, kukurydzy określane jako opaque beer, wiele fermentowanych napojów z Ameryki Środkowej i Południowej jak chicha z kukurydzy.

Które lubisz? puzzle onlineKoktajle puzzle online ze zdjęciaSkrzydełka z kurczaka puzzle onlinematerial para pintar puzzle onlineMCS COCA-COLA Cola puzzle online ze zdjęciaKolorowe drinki puzzle online ze zdjęciaWiekowa kolekcja ....puszek . puzzle onlinepizza puzzle onlinePerfumy puzzle onlinePuszki puzzle online ze zdjęciaSerowa uczta puzzle onlineŁakocie... puzzle onlinestare puszki po napojach puzzle online ze zdjęciaFarby puzzle onlinesłodkości puzzle online ze zdjęciapuszki puzzle onlinemorgenmad 1 puzzle onlinePerfumy puzzle online ze zdjęciakawaaa puzzle onlineEwa w ogrodzie puzzle onlineW sklepie puzzle onlineMCS COCA-COLA Punch puzzle online ze zdjęciaPuzzle z butelkami puzzle onlineCeramika puzzle onlineMalowane szkło puzzle online ze zdjęciaPOTION MANIA puzzle online ze zdjęciaFrühstück puzzle onlineSzampan ! puzzle onlinePuszki puzzle onlineSpiżarka puzzle onlineRaimivisefed puzzle online ze zdjęciaSZCZECIŃSKIE KUFLE puzzle online ze zdjęciaLalka z torebką puzzle online ze zdjęciaCzeskie kufle puzzle online ze zdjęciaKaty puzzle onlinePuszki z farbą puzzle online ze zdjęciaZnicze pod krzyżem puzzle online ze zdjęciaobiad z imprezy na łódce puzzle onlinegrecka letnia sałatka puzzle onlinewieczór kawalerski puzzle onlineherbatka ziołowa puzzle online ze zdjęciaOtwarcie parady Oktoberfest puzzle onlineFestivité puzzle onlinewalentynki puzzle online ze zdjęciaGaleria Napojów puzzle online ze zdjęciaWitryna puzzle onlineZnajdź wszystkie ukryte słowa puzzle onlineSodowa zagadka puzzle online
Copyright 2025 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.