Piwo - puzzle online

Piwo

Piwo – napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka stanowi wodny wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i ewentualnie innych surowców. W szerokim znaczeniu, zwłaszcza historycznym, piwem określa się napój fermentowany oparty na zbożowym surowcu. Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie napój na świecie.

Produkcja piwa najczęściej przebiega następująco:

1) rozdrobniony słód (zwykle jęczmienny) miesza się z ciepłą wodą, czasem z dodatkiem innych surowców skrobiowych i enzymów,

2) uzyskany ekstrakt (brzeczka) wraz z chmielem poddawany jest gotowaniu,

3) ciecz jest klarowana i schładzana,

4) dodane drożdże piwowarskie powodują fermentację,

5) powstałe piwo zazwyczaj filtruje się i podaje jako napój musujący z uwalniającymi się pęcherzykami dwutlenku węgla tworzącymi pianę.

Na charakterystyczne cechy sensoryczne piwa składają się substancje pochodzenia zbożowego, aromat i goryczka chmielowa, alkohol i dwutlenek węgla. Istotnym parametrem piwa jest zawartość ekstraktu przed fermentacją złożonego głównie z cukrów (ulegających przemianom biochemicznym do alkoholu) i dekstryn, a także ze związków azotowych i soli mineralnych. Zwykle zawartość ekstraktu wyrażana jest w stopniach Plato. Najpopularniejsze piwa, jasne lagery, zawierają przeciętnie ponad 90% wody i ok. 5% alkoholu objętościowo, ale wartości te mogą odbiegać w zależności od stylu piwa. Drożdże piwne w procesie fermentacji pozwalają uzyskać do kilkunastu procent alkoholu obj., ale w wyniku wymrażania wody jego zawartość można zwiększyć nawet do ponad 60%. Z drugiej strony przy użyciu odpowiedniej technologii produkcji można uzyskać piwo bezalkoholowe, zawierające poniżej 0,5% alkoholu obj.Do piwa w szerokim znaczeniu można zaliczyć podpiwek, jak również kwas chlebowy z Europy Wschodniej (wytwarzany poprzez fermentację chleba), tak zwane wina ryżowe (np. japońskie sake, chińskie huangjiu, koreańskie cheongju), mętne, fermentujące piwa afrykańskie z prosa, sorga, kukurydzy określane jako opaque beer, wiele fermentowanych napojów z Ameryki Środkowej i Południowej jak chicha z kukurydzy.

Tylko wersja próbna puzzle online ze zdjęciaSkrzynka Dawata puzzle online ze zdjęciaProszę tryklm puzzle online2014/2 puzzle onlineEliksiry - puzzle puzzle online ze zdjęciaSalute Ney puzzle online ze zdjęciaKoktajle mleczne puzzle onlinemała kawka puzzle online ze zdjęciaPuzzle1 puzzle online ze zdjęciarozlać lub wypić puzzle onlineŁamigłówka 1 puzzle online ze zdjęcia100 pkt za najlepszy wynik puzzle onlineSambal Petis. puzzle onlineBanana Banana. puzzle online ze zdjęciaDokończ puzle puzzle onlineŁamigłówka LC 1 puzzle onlineLuiza 40 puzzle online ze zdjęciaPiękno puzzle onlinePuzzle - Salem puzzle online ze zdjęciaSzklanka aperolu w Wenecji puzzle onlineZabawy na Zakazanym Piętrze puzzle onlineChemia (Changa) puzzle onlineKolaże puzzle online ze zdjęciaŁamigłówki wideo LPP puzzle online ze zdjęciaĆwiczyć puzzle online ze zdjęciaduża kawa :) puzzle onlineOktawian puzzle onlineToaleta puzzle onlineCo kryje barek puzzle online ze zdjęciaFelicja Odom puzzle onlinemieszanki puzzle onlineSingapurska chusta puzzle online ze zdjęciaWitamy z Prosecco. puzzle online ze zdjęciaŚwieca zapachowa puzzle onlineBeersfkiddmd. puzzle onlineMoja łamigłówka puzzle onlineMój ulubiony puzzle online ze zdjęcialokalne ulice puzzle onlineRon bacanal puzzle onlineCiasto czekoladowe puzzle onlineBar Scene autorstwa Ray Gervais puzzle onlineDuda wesoły puzzle online ze zdjęciaNapełnij słoik puzzle online ze zdjęciaCassiopeia CS 2011. puzzle onlineTATAKAE xd puzzle onlineJemoeder. puzzle online ze zdjęciaSEZON ETAP 2 puzzle online ze zdjęciadrinkiajkjl puzzle online
Copyright 2025 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.