Piwo - puzzle online

Piwo

Piwo – napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka stanowi wodny wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i ewentualnie innych surowców. W szerokim znaczeniu, zwłaszcza historycznym, piwem określa się napój fermentowany oparty na zbożowym surowcu. Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie napój na świecie.

Produkcja piwa najczęściej przebiega następująco:

1) rozdrobniony słód (zwykle jęczmienny) miesza się z ciepłą wodą, czasem z dodatkiem innych surowców skrobiowych i enzymów,

2) uzyskany ekstrakt (brzeczka) wraz z chmielem poddawany jest gotowaniu,

3) ciecz jest klarowana i schładzana,

4) dodane drożdże piwowarskie powodują fermentację,

5) powstałe piwo zazwyczaj filtruje się i podaje jako napój musujący z uwalniającymi się pęcherzykami dwutlenku węgla tworzącymi pianę.

Na charakterystyczne cechy sensoryczne piwa składają się substancje pochodzenia zbożowego, aromat i goryczka chmielowa, alkohol i dwutlenek węgla. Istotnym parametrem piwa jest zawartość ekstraktu przed fermentacją złożonego głównie z cukrów (ulegających przemianom biochemicznym do alkoholu) i dekstryn, a także ze związków azotowych i soli mineralnych. Zwykle zawartość ekstraktu wyrażana jest w stopniach Plato. Najpopularniejsze piwa, jasne lagery, zawierają przeciętnie ponad 90% wody i ok. 5% alkoholu objętościowo, ale wartości te mogą odbiegać w zależności od stylu piwa. Drożdże piwne w procesie fermentacji pozwalają uzyskać do kilkunastu procent alkoholu obj., ale w wyniku wymrażania wody jego zawartość można zwiększyć nawet do ponad 60%. Z drugiej strony przy użyciu odpowiedniej technologii produkcji można uzyskać piwo bezalkoholowe, zawierające poniżej 0,5% alkoholu obj.Do piwa w szerokim znaczeniu można zaliczyć podpiwek, jak również kwas chlebowy z Europy Wschodniej (wytwarzany poprzez fermentację chleba), tak zwane wina ryżowe (np. japońskie sake, chińskie huangjiu, koreańskie cheongju), mętne, fermentujące piwa afrykańskie z prosa, sorga, kukurydzy określane jako opaque beer, wiele fermentowanych napojów z Ameryki Środkowej i Południowej jak chicha z kukurydzy.

dfvsdfbgf xz puzzle onlineVeraime.al puzzle onlinetowaryz epoki prl-u puzzle onlineWszystkie rodzaje naparu puzzle online ze zdjęciaAmrut puzzle onlineKolekcja butelek puzzle onlineTylko zdjęcie alkoholu puzzle online ze zdjęciaButelka dla dziecka puzzle online ze zdjęciaWitryna puzzle online ze zdjęciaWhisky 3 puzzle online ze zdjęciaTak organizacja puzzle onlineLager puzzle onlineLeprikon puzzle onlinePuzzle zajęcia puzzle onlineELIKSIRY - KONKURS UMIC puzzle online ze zdjęciaPiknik ghdhxhxhnxhchchxbb. puzzle onlineUbriaco Harry'ego Pottera puzzle online ze zdjęciaNadruk Kuis Sonic puzzle online ze zdjęciaAlchemia puzzle onlinetajskie jedzenie puzzle online ze zdjęciaDalmore puzzle onlineKochamy Was! puzzle online ze zdjęciaWhisky 1 puzzle online2014/3 puzzle online ze zdjęciaNADUŻYWANIE ALKOHOLU puzzle onlineobiad w Paryżu puzzle online ze zdjęciasoki i napoje puzzle online ze zdjęciaCo większość ludzi je w McDonald's? puzzle online ze zdjęciaTrener 2022-2023 puzzle online ze zdjęciaObecny 1 puzzle onlineJasdjhasdjhasdżkh. puzzle onlineEliksiry puzzle online ze zdjęciaPlakat puzzle online ze zdjęciaLegendy Gourmandes. puzzle onlineWhisky 4 puzzle online ze zdjęciaLa trappe puzzle online ze zdjęcia12345678 puzzle online ze zdjęcia100 lat TheBest puzzle onlineTeeling puzzle online ze zdjęciapalenie puzzle online ze zdjęciaSpoiler makaronu puzzle onlineUwaga Strefa Piwa puzzle onlinemoja gra w tworzenie puzzle onlineKekistan puzzle online ze zdjęciaGrzebień Miodowy puzzle online ze zdjęciamała restauracja mniam puzzle online ze zdjęciaKoktajle puzzle online ze zdjęciaSyrop syrop syrop puzzle online ze zdjęcia
Copyright 2025 www.ipuzzle.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.